Medicus Partner

Nasveti – odpravljanje stresa

Objavil Medicus Partner dne

Stres. Le kdo ga ne pozna. Žal je eden glavnih sovražnikov našega zdravja. S katerimi živili lahko lajšamo stres? 🍅🥛🍌🥗🍫

SIROTKA
Je bogata s triptofanom in aminokislinami. Triptofan pomaga v proizvodnji serotonina, ki ga poznamo kot hormon sreče.

RDEČA PESA, ŠPINAČA IN RUKOLA
So bogat izvor folne kisline, ta pa je neposredno povezana z ublažitvijo negativnega razpoloženja in klinične depresije. Poleg tega rdeča pesa vsebuje betain in uridin, spojini, ki ju možgani uporabljajo za ustvarjanje “naravnega antidepresiva”. Špinača in rukola poleg folne kisline vsebujeta veliko magnezija, ki pomirja.

OREHASTI PLODOVI
Ti zmanjšujejo anksioznost in možnost depresije, prav tako so dober izvor magnezija, ki pomaga pri proizvodnji energije ini umirja živčni sistem.

PARADIŽNIK
Likopen v paradižniku preprečuje oblikovanje vnetnih kemijskih sestavin, ki izzivajo depresijo. Paradižnik vsebuje tudi druge sestavine, ki pozitivno vplivajo na razpoloženje: folno kislino, magnezij, železo in vitamin B6.

BANANE
So odlična izbira za boj proti stresu, ker vsebujejo kalij, ki telesu pomaga, da zadrži hidratacijo. Vsebujejo tudi magnezij, vitamin B6 in druge sestavine, ki pomirjajo živčni sistem. S povečanim vnosom vitamina B boste gotovo dvignili razpoloženje, saj je dognano, da vsaka četrta depresivna oseba trpi zaradi pomanjkanja kompleksa vitamina B.

RIBE
Maščobne kisline omega 3 iz rib dokazano vplivajo na kemijske procese v možganih in spodbujajo produkcijo serotonina. Razen lososa so dobra izbira rib, bogatih s cinkom, ki ima zasluge za dobro voljo, tudi skuša, sardine, ostrige.

TEMNA ČOKOLADA
Vsebuje L-triptofan, nevrotransmitor, ki je odgovoren za sprostitev možganov. Poleg tega vsebuje magnezij, eno od sestavin, ki so potrebne za proizvodnjo serotonina, hormona, odgovornega za dobro voljo. Temna čokolada vsebuje tudi feniletilamin, ki deluje na delovanje možganov in vpliva na zadovoljstvo.

ČESEN
Ima protivirusne in protibakterijske lastnosti, prav tako pa izkazuje potencial proti depresiji.

OLIVNO OLJE
Dokazano pomaga preprečevati depresijo in vnetna stanja. Obstajajo tudi dokazi, da ščiti pred oksidacijskim stresom, ki je eden od glavnih povzročiteljev bolezni srca.

Kategorije: NASVETI

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja